Boktips: Opplev og utforsk sommerfugler

Denne nye sommerfuglboka er en perfekt veileder til alle som ønsker å studere sommerfugler. Boka skiller seg fra tradisjonelle bøker ved at det er en aktivitetsbok som forteller oss hvordan vi selv kan få glede av å utforske vår fantastiske sommerfuglfauna.

Opplev og utforsk sommerfugler, skrevet av Lars-Jørgen Natvik, kom nylig ut på Ørn Forlag. Boka er et kjærkomment tilskudd til sommerfugllitteraturen, og skiller seg stort fra tradisjonelle bøker ved at dette er en aktivitetsbok som forteller oss hvordan vi selv kan få glede av å utforske vår fantastiske sommerfuglfauna. Den nye sommerfuglboka er en perfekt veileder til alle som ønsker å studere sommerfugler eller samle på dem enten som digitale bilder eller preparerte og tørkede individer.

Selv om fangst med en tradisjonell sommerfuglhåv stadig er like aktuelt, introduseres vi her for en rekke andre aktiviteter som gjør oss i stand til å oppleve sommerfuglene på en helt ny måte. De varierte teknikkene er ikke bare enkle å utføre, men vil også medføre at vi får innsyn i en mye større del av vår mangfoldige verden av sommerfugler.

At sommerfugljakt er en spennende og variert aktivitet får vi så absolutt demonstrert her. For eksempel får vi oppskriftene på vidunderblandinger av gjæret frukt, øl, vin og sukker som vi kan bruke for å lokke til oss noen av sommernattens mange nattsvermere. Sommerfugler elsker nemlig søtsaker, og i blanding med alkohol kan de bli nærmest altoppslukt av den herlige likøren. En annen enkel og fascinerende lokkemetode kan utføres med spesielle luktstoffer (feromoner). Noen av våre største og mest eksotiske nattsommerfugler leter nemlig etter artsfrender nettopp ved hjelp av lukt, og det er et imponerende og uforglemmelig syn når en kraftig og fargerik nattpåfugløye plutselig dukker opp på leting etter hunner. Glassvinger er en annen gruppe merkelige sommerfugler vi kan lure med denne metoden. Bygging og bruk av lysfeller er også utførlig gjennomgått, og med enkle beskrivelser og masse smarte tips får vi vite alt som skal til for å komme i gang med denne ekstremt effektive formen for lokking av nattsommerfugler. Andre temaer som er dekket er larveklekking og plantevalg for sommerfuglhagen.

Publisert 20.06.2014.