Hopp til hovedinnhold

Vertsplante: Erteblomstfamilien (Fabaceae)

Erteblomstfamilien (Fabaceae)
Opphavsrett: Siri Skoglund

Systematikk:

Rike: Planteriket (Plantae)
Uekte gruppe: Karplanter (Tracheophytes)
Overrekke: Frøplanter (Spermatophyte)
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter (Magnoliophyta)
Underklasse: Tofrøblader (Magnoliidae)
Familie: Erteblomstfamilien (Fabaceae)

Dette er en av verdens største plantefamilier og inneholder over 9000 arter på verdensbasis. Det er en svært tilpasningsdyktig familie og den har en utbredelse fra tropiske regnskoger til arktiske strøk. I Norge har vi rundt 60 arter i denne familien.

Blomsten har en svært karakteristisk oppbygning. Det øverste kronbladet kalles fanen, de to kronbladene på siden kalles vinger og nederst er det to sammenvokste kronblad som danner en kjøl.

Mange av artene har også slyngtråder i enden av de finnete bladene, som gjør at planten kan klatre og få større tilgang på lys. Ved bladfestene sitter det ofte øreblader, og form og størrelse på disse er viktig ved artsbestemmelse.
Frukten hos erteplantene kalles en belg. Frøene er svært næringsrike og mange av artene blir benyttet som matplanter slik som erter, bønner, linser, soya og peanøtt.

Alle erteplantene lever i symbiose med bestemte bakterier som danner nitrogenfikserende knoller på røttene til planten. Dette øker opptak av nitrogenforbindelser i planten, og er antagelig grunnen til at frøene er så næringsrike.

Andre navn: erteblomfamilien, ertefamilien, erteplantefamilien