Hopp til hovedinnhold

Vertsplante: Alm (Ulmus glabra)

Alm (Ulmus glabra)

Systematikk:

Rike: Planteriket (Plantae)
Uekte gruppe: Karplanter (Tracheophytes)
Overrekke: Frøplanter (Spermatophyte)
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter (Magnoliophyta)
Underklasse: Tofrøblader (Magnoliidae)
Familie: Almefamilien (Ulmaceae)
Slekt: Almeslekta (Ulmus)
Art: Alm (Ulmus glabra)

Kjennetegn: Alm er lett å kjenne igjen på de nokså store og skeive bladene som er dobbelt sagtannet. De er sterkt rue av stive hår på oversiden. Bladene sitter i to rader på greinene og treet blir derfor bygd opp i etasjer. På avstand kan man kjenne igjen treet på dette. Frukten har breie vinger som likner på papir.

Voksested: Alm er kravstor både når det gjelder jordbunnen og varme. Det er i bratte, sydvendte lier vi finner det meste av edelløvskogene i dag.

Utbredelse: Alm vokser i det meste av Sør-Norge. Det er likevel ikke et vanlig tre og almeskog finner vi bare på små områder. I varmetiden for 7000-4500 år siden var disse skogene mye vanliger.

Anvendelse: De fleste gamle almetrærne våre har ikke sin naturlige slanke høye form, men bærer preg av lang tids lauving. Stammen er kort og mange sidegreiner står opp fra hovedstammen. Almeløvet var det beste løvet dyrene fikk. Almebarken ble brukt til å blande opp mel. Almeved er brun og hard og ble bl.a. brukt til ski og andre nyttegjenstnader.

Engelsk navn: Wych Elm

Rødlistestatus (2021): Sterk truet